Hvordan ta lappen
Hos oss kan du gjennomføre opplæring på klasse B, BE, A, A1, M146 og T. Her følger en oversikt/veiledning for deg som ønsker å erverve førerrett i klasse B. Ta kontakt med oss om du lurer på noe.
Klikk her for komplett oversikt over Statens Vegvesen lærerplan for klasse B og BE. (stor fil)
Søknad om førerkort
Teorieksamen – Bør bestås rett etter trinn 2.
Teorieksamen avlegges på en trafikkstasjon. Teoriprøven må bestås før man kan bestille praktisk prøve. Det varierer mellom 1 og 3 måneders ventetid for praktisk oppkjøring.
Det er derfor viktig at man prioriterer å lese teori slik at prøven kan avlegges i god tid. Når du er ferdig med trinn 2 bør du vurdere å ta teorieksamen.
Åpningstidene til trafikkstasjonene finner du her.
Dagens opplæringsmodell er trinnbasert. Hvert trinn med tilhørende undertemaer skal gjennomføres kronologisk.
Trinn 1 – Trafikalt Grunnkurs – 17 timer
Trafikalt grunnkurs er obligatorisk for alle som ønsker å begynne å ta førerkort. Dette gjelder både for privat kjøring og kjøring hos oss.
Unntak er dersom kandidaten har ervervet førerrett på moped gjennom opplæring eller er over 25 år. ( gjelder fra 01.07.09). Kandidaten kan i så fall øvelseskjøre uten trafikalt grunnkurs, men kandidaten må bygge på med førstehjelp og mørkedemo før kandidaten er ferdig.
Trafikalt grunnkurs er et teoretisk grunnkurs som omfatter temaer: Grunleggende trafikksforståelse, mennesket i trafikken, øvningskjøring og kjøreerfaring, førstehjelp og mørkedemonstrasjon.
Trafikalt grunnkurs er totalt 17 timer hvorav 10 timer er “ren teori”, 4 timer er førstehjelp og 3 timer er mørkedemonstrasjon. På sommerhalvåret er det tilstrekkelig å gjennomføre 10 timer + førstehjelp. Grunnen til dette er at mørkedemonstrasjon ikke kan gjennomføres på den lyse årstiden.
På vinterhvalvåret gjennomføres grunnkurset med mørkedemo.
Les mer om trafikalt grunnkurs her.
Meld deg på trafikalt grunnkurs her.
Trinn 2 – Evalueringstime – 1 time
Trinn 2 er første praktiske del av opplæringen.
Kandidaten og kjærelærerlærer skal sammen vurdere om elevens ferdigheter er gode nok til å avansere til neste trinn. For elever som ikka har noe erfaring vil det normalt bli nødvending med ekstra timer på dette tinnet.
Trinn 3 – Sikkerhetskurs på bane – 4 timer
Trinn 3 består av et sikkerhetskurs på bane som er 4 timer og gjennomføres på NAF sin øvningsbane.
Trinn 3 – Evalueringstime – 1 time
Trinn 3 avsluttes med en evalueringstime – tilsvarende som trinn 2.
Trinn 4 – Sikkerhet på vei – 13 timer
Trinn 4 inneholder totalt 13 timer hvor det er en blanding av teori og praksis.
Trinnet inneholder risikoteori, langkjøring, forbikjøring, kjøring i variert trafikkmiljø og avsluttende teori.